Hogyan moshatóak a különböző ágytakaró és pléd anyagok? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az ágytakaró és a pléd mosása sokaknak félő művelet, pedig egyáltalán nem kellene miatta aggódni. Először is tudnunk kell, hogy milyen anyagból készülnek az ágytakarók, amik a boltokban kaphatóak?

  • Akril
  • Pamut
  • Polár
  • Steppelt selyem

Kezdjük az akril ágytakarónál. Az akril anyag egy ásványolaj alapú, szintetikus szál. Sokkal olcsóbb, mint a gyapjú, tulajdonságaiban mégis megtévesztésig hasonló hozzá. Előnyei közé tartozik, hogy puha, meleg, nem okoz viszketést a bőrön, illetve ellenálló.

Mosni 30 Celsius foktól magasabb hőmérsékleten azonban nem ajánlott az akril anyagú ágytakarót. Mosás után nagyon gyorsan szárad és nem fog összegyűrődni még akkor sem, ha a legmagasabb fordulatszámon centrifugálja a gép. Fenntarthatósági tulajdonságai nem a legjobbak. Az akril anyaghoz több vizet kell használni, mint például a poliészter anyaghoz és sajnos energiaigényesebb is.

Az akril ágytakaró és az akril pléd olcsó és sokáig használható lakástextil, amit mindenképpen megéri megvásárolni.

A következő népszerű anyag az ágytakaró esetében a pamut.

Ágytakaró pléd

Ágytakaró pléd

A pamut egy természetes rost anyag, ami erős, jó nedvszívó, légáteresztő és nagyon széles körben használják, könnyű vele dolgozni. A természetesség kedvelőinek tökéletes választás egy minőségi pamut ágytakaró. Pamut ruháinkkal egyetemben, a pamut pléd, vagy ágytakaró is könnyen mosható, különféle hercehurcák és aggodalmak nélkül. A kevert szálas pamut anyag mosásánál a 30 Celsius fok itt is érvényben van. A 100% pamut azonban a 60 Celsius fokos mosást is tűri. A pamut anyag fenntarthatóságáról annyit érdemes tudni, hogy például egy pamut pléd lebomlási ideje fél év, míg egy poliészter pléd, ágytakaró 200 év alatt semmisül meg.

Az eleganciát kedvelők ágytakarója biztosan selyemből van. Egy steppelt selyem ágytakaró igazán mutatós darab, amely az egész hálószobát elvarázsolja. A selyem is természetes anyagnak számít, ami egy állati fehérjéből származó alapanyag a lakástextil gyártásban. A selyem is lebomlik, mivel természetes anyag, bár erre 4 évet kell várni.

Az ágytakaró megkönnyíti a hétköznapi életünket. Mindegy milyen anyagból készül, több hasznos funkcióval is bír. A szoba hangulatához sokat tesz hozzá és könnyen rendet varázsolhatunk vele, beágyazás nélkül is. Mindegy, hogy vintage stílusú ágytakaróról beszélünk, vagy pihe-puha akril plédről, a hálószobák igazi dísze lesz. Szín és minta tekintetében széles a paletta, visszafogott minta nélküli és hatalmas virág, vagy állat mintákkal tarkított ágytakarót is választhatunk.

Moshatjuk őket bátran, akár hetente is, bírják a strapát.

Comments are closed.