OBD hibakódok és azok értelmezése

Posted: 25th február 2020 by Megasztár in Egyebek
OBD hibakódok és azok értelmezése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A mai modern gépjárművek már sokat segítenek a tulajdonosok és szerelők számára, abban, hogy kiderüljön mi a probléma, mi hibásodott meg. Ezt az úgy nevezett on board diagnosis biztosítja, vagyis az OBD fedélzeti diagnosztika, amely ma már minden autóban megtalálható.

Az OBD hibakódokról itt tud bővebben tájékozódni! Az OBD fedélzeti autódiagnosztika tulajdonképpen egy motorellenőrző rendszer, ami a működésben lévő autók esetében folyamatosan figyelemmel kíséri a vele együttműködő szerkezeti egységek állapotát és működését. Európában EOBD-nek nevezik azt a technikát, amely az az EURO 3 környezetvédelmi norma szabályozásához szorosan kapcsolódik. Az EURO 3 környezetvédelmi norma előírja, hogy minden ilyen rendszerben gyártott autókat el kell látni a motor nem megfelelő működését jelző, műszerfalra szerelt jelzőlámpával, ezenkívül egy külső vizsgálatra képes csatlakozóval. Az eredeti, tehát első verzióval rendelkező OBD fedélzeti diagnosztikai mechanizmust az USA-ban fejlesztették ki még 1988-ban.

Az OBD lényege, hogy ellenőrizni kell az autók központi vezérlésével, vagyis az ECU-jával kapcsolatban álló emisszió szabályozó rendszereket. Abban az esetben, ha kialakulna egy hiba, akkor a műszerfalra szerelt hibaindikátor jelzi a sofőrnek. Minden hibának megvan a maga hibakódja, amelyre külön hibakód olvasókat fejlesztettek ki, amikkel a meghibásodás okát könnyedén meg lehet állapítani. Európában az ISO írja elő az autó gyártóknak a szabályozásokat. Az OBD2 szabvány alapján a hibakód öt karakterből áll. Az első karakter minden esetben egy betű, míg a másik négy valamilyen szám. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el a ka-autoszerviz.hu weboldalra és tájékozódjon!

Comments are closed.