Dr Zsuffa Ákos az új, OKJ-t felváltó rendszerről

Posted: 27th február 2020 by Megasztár in Egyebek
Dr Zsuffa Ákos az új, OKJ-t felváltó rendszerről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az OKJ-s rendszer megszűnésével egy teljesen új képzési rendszer lép a helyébe, melynek lényege, hogy az eddig ismert rendszer leegyszerűsödne és szétválasztásra kerülne. Tehát a jövőben két szakma lista állna rendelkezésre. A Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos is kifejtette erről a véleményét.

Dr Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke is kifejtette a véleményét a változásokról. Ezek a változások konkrétan az OKJ-s rendszerre vonatkoznak, pontosabban annak megszüntetésére és a helyébe lépő két szakmalistára. Az általánosabb szaktudást adó végzettséget állami vagy egyházi szakiskolákban sajátíthatnák el a diákok, három-öt év alatt. Ellenben a speciális, kiegészítő szakmai tudást felnőttképzési tanfolyamokon tudnák elsajátítani a tanulók. Ez azért is fontos, mert végleg elmúltak azok az idők, amikor egy ember szakmát vagy diplomát szerzett és élete hátralévő részében ugyanabban a szakmában maradt, pláne ugyanazon a munkahelyen. Magyarországon már hosszú ideje vita tárgyát képezi a szakképzés, talán a mostani változások pozitív irányba lendítik a kérdést.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy rövid idő alatt kell olyan munkaerőt képezni, amely képes az ipar gyorsan változó igényeinek megfelelni. Ugyanis könnyen elképzelhető, hogy a ma kitanult szakma pár év múlva már nem is fog létezni vagy a ma tanultak akkorra már teljesen elavulnak. A digitalizáció és a robotizáció kapcsán sokat hallani, de ugyanakkor tudni kell, hogy ezek nem csak hangzatos szavak, hanem valóban komolyan teret hódítanak maguknak. Dr Zsuffa Ákos szerint ezt jó pár felmérés is alátámasztja. Zsuffa Ákos alapvetően üdvözlendőnek tartja a változásokat, azonban, hogy jó is lesz-e, az az elkövetkező egy évben derül ki.

Comments are closed.