Hasznos információk az útlevélről utazás előtt

Posted: 27th április 2022 by Megasztár in Egyebek
Hasznos információk az útlevélről utazás előtt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A nyaralás miatt izgalom hatására nem szabad elfeledkezni olyan fontos dolgokról, mint az okmányok ellenőrzése. Ebbe bele tartozik az útlevél is, különösen, ha olyan országba szeretne utazni, ahol csak ezen okmány birtokában történhet meg a határátlépés.

Útlevél készítés kapcsán nagyon sok kérdés merül fel, különösen a költségek kapcsán, illetve, hogy mennyi idő alatt készül el az útlevél. Normál ügyintézés mellett az útlevél húsz nap alatt készül el és bármely kormányablakban vagy okmányirodában intézhető, illetve az általános hatáskörű útlevélhatóságnál is. Ha külföldön szeretne útlevelet igényelni, akkor a konzuli tisztviselőnél van erre lehetőség. Habár hivatalosan húsz nap alatt készül el az útlevél normál ügyintézés során, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ennél hamarabb, nyolc-tíz nap alatt kész van. Természetesen arra is van lehetőség, hogy ennél előbb kézhez kapja az útlevelet, például, ha sürgősen kell elutazni, esetleg elfelejtette ellenőrizni az útlevél érvényességét. Ennek viszont jóval magasabb a költsége, mintha normál ügyintézéssel igényelne útlevelet.

Ha minél előbb szeretné kézhez kapni az útlevelet, akkor lehetőség van öt, három vagy huszonnégy órán belül elkészíteni az okmányt. Ha normál ügyintézéssel öt évre kéri az útlevelet, akkor annak díja hétezerötszáz forint, míg tíz év esetén tizennégyezer forintot kell fizetni. Ha öt napon belül van szükség az útlevélre, akkor annak díja 19000 forint, három nap esetén 29000 forint, míg a huszonnégy órás ügyintézés díja 39000 forint. Érdemes tehát mielőbb leellenőrizni az útlevelet, különben mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha húzza az időt. Ezenkívül az utasbiztosítás megkötése is igazán fontos, erről sem szabad elfeledkezni. Ezt megteheti az axa-assistance.hu weboldalon!

Comments are closed.