Kuplungtárcsa feladata és cseréje

Posted: 21st augusztus 2020 by Megasztár in Egyebek
Kuplungtárcsa feladata és cseréje bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kuplungtárcsa fontos feladattal rendelkezik az autóban, mivel a sebességváltó és a hajtás rendszer közti kapcsolatot teremti meg és oldja fel. A kuplungtárcsa jellemzően a kezdő sofőrök áldozatául esik, mivel a helytelen használat miatt gyorsabban kopik.

Kuplungtárcsa nélkül nehéz volna közlekedni, ez kétségtelen. Ha cserére kerülne sor, akkor érdemes kevlár kuplungot választani, ugyanis ezek a hagyományos típusokhoz képest sokkal strapabíróbbak. Ha a kuplung úgy mondd megcsúszik felengedés után, tehát induláskor vagy sebességváltáskor sivító hangot ad, akkor az egyértelmű jelen, hogy felújításra, cserére lesz szükség. A kuplung azok közé az alkatrészek közé tartozik, melyet nagyon könnyű tönkre tenni, különösen nem megfelelő vezetési stílussal. Ekkor a kuplung idő előtt elkopik. Az előbb említetteken túl, ennek további jele lehet, ha a kuplungpedált csak nehezen lehet benyomni, recsegő hang hallatszik váltáskor, vagy az autó sebességbe rakva sem indul el. Ezek a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy valami nincs rendben, így mielőbb szervízbe kell vinni az autót, annak érdekében, hogy fény derüljön a problémára.

A szervízben a szakember meg tudja mondani, hogy mennyire nagy a baj, szükség van-e a kuplungtárcsa cseréjére vagy nem ennyire súlyos a probléma. Viszont, ha bebizonyosodik, hogy a kuplung valamelyik alkatrészével van probléma, akkor a kuplung mindhárom alkatrészét ki kell cserélni, tehát a kuplungtárcsát, a szerkezetet és a kinyomócsapágyat egyaránt. Ennek nagyon egyszerű oka van, még pedig, hogy ezek az alkatrészek egymáshoz kopnak, tehát egyidőben kell őket kicserélni. Ha kuplung alkatrészeket kell cserélni, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba, ahol kiváló minőségű alkatrészek találhatók nagyszerű áron!

Comments are closed.