Jó hír: Devizapiac – Erősödött a forint

Posted: 23rd május 2019 by Megasztár in Egyebek
Jó hír: Devizapiac – Erősödött a forint bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az elmúlt napokban kijelenthettük, hogy a forint féléves csúcsra drágult az euróval szemben. Melynek következménye lehet a monetáris szigorítás.

Devizapiac – Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben, a bankközi piacon. Nagy Márton úgy nyilatkozott erről, hogy adószárt maginfláció alakulása kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy Magyarország mikor kezdje meg a monetáris politika normalizálását. Többek között ezért a jegybank ezt a mutatót mostantól nagyobb figyelemmel követi. A jegybanki illetékesek szerint, ha az adószűrt maginfláció 3% fölé emelkedik, akkor a jegybank felé elegendő bizonyíték lenne, hogy meg kezdjék a monetáris politika szigorítását. Az MNB alelnöke még azt is hozzátette, hogy a fenntarthatóság bizonyul a legfontosabb tényezőnek, és nem csak az, hogy az infláció elérte 3%-os középtávú célszintet. Nagy Márton arról is nyilatkozott, hogy az adószűrt infláció megfelelő mutató ahhoz, hogy megmutassa, mennyire fenntartható az infláció.

Ennek a következménye azt, hogy az MNB mutatót nagyobb figyelemmel követik. A Reuters által megkérdezett kereskedők úgy vélekedett, hogy a jegybank részéről nem várnak kamat emelést, akkor sem, ha az infláció elérné a 3%-ot. Február vége felé megfigyelhető volt, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően a monetáris tanács nem változtatott a 0,90 % jegybanki alapkamaton, illetve a kamatfolyosón sem. Vagyis forint árfolyamára nem reagált érdemben az MNB kamatdöntésére. Ám a szakértők azt tanácsolják, hogy egyes befektetések előtt mindenképp tájékozódjunk részletesen, illetve szükség esetén akár személyes konzultációra is szert tehetünk, így biztosan elkerülhetjük a nem kívánatos kellemetlenségeket. Az euró átlagában 316 és 321 forint között mozog.

Comments are closed.