Oláh Ibolya

Posted: 5th június 2011 by Megasztár in Korábbi szériák

Oláh Ibolya egy roma család gyermekeként született Nyíregyházán 1978. január 31-én. Szülei úgy döntöttek intézetbe adják a kislányt, aki így csecsemőotthonba, majd gyermekotthonokba és nevelőszülőkhöz került. 1995-től a tiszadobi nevelőintézetben élt, ahol zöldség- és fűszernövény termesztő szakmát tanult.

[adsense_id=”1″]

A benne szunnyadó zenei tehetség azonban már ekkor ébredezni kezdett, hiszen nekifogott önállóan elsajátítani az éneklés és a gitározás fortélyait.

Először 1999-ben lépett a nyilvánosság elé a TV2 Kifutó című tehetségkutatójában egy Toni Braxton számmal. Előadása sikert aratott, hiszen a második helyezést érte el vele, de a karrier elindulásához ez még nem volt elég. Egy évvel később úgy döntött, zenei szakképesítést szerez, hogy az engedély birtokában önálló előadóként is tevékenykedhessen. Ezért 2000-ben beiratkozott a Budapesti Zeneművészeti Szakiskolába, de tanulmányait végül nem fejezte be. A sikertelenségek után visszaköltözött Tiszadobra, ahol újra az otthon lakója lett.

Életében a hatalmas fordulatot a 2003-as esztendő hozta el. Ekkor indult a Megasztár 1. része, melyre Ibolya is jelentkezett. Bekerült a legjobb 12 énekes közé, beköltözött a Megasztár-Házba és ettől kezdve 4 hónapon át követhettük hétről hétre, hogy veszi sorra az akadályokat és hogy küzdi magát egyre feljebb. A közönség egy csapásra szívébe zárta az intézetben nevelkedett, karakán és különleges hangú lányt, aki végül a 2. helyen zárta a Megasztárt. A verseny végeztével átvehette az első aranylemezt, melyen ő is szerepelt, a Megasztár válogatást.

Oláh Ibolya Megasztár 1

Oláh Ibolya Megasztár 1

Rögtön a Megasztár után Gáspár Lacival együtt átvehette az Esélyegyenlőségi díjat és elnyerte a Rádió1 közönségdíját is. Magyarország 2004. május 1-jei EU csatlakozásának első pillanataiban Oláh Ibolyától hallhatta az ország a csatlakozás himnuszaként ismertté vált Hazám című dalt. A Millenárison és a tévéképernyőkön keresztül milliók követték élőben Ibolya előadását. Ebben az évben számos díjjal jutalmazták a frissen felfedezett énekesnőt. Megkapta a Szabolcs Megyei Közgyűlés Emlékérmét, a Gundel Művészeti Díjat “Sztár Lett” kategóriában, Tiszadob is kitüntette egy aranygyűrűvel, melybe a “Tiszadobért Ibolyának” feliratot vésték. A község így akarta kifejezni tiszteletét és háláját Ibolya felé, amiért ismertté tette a kis települést.

2004 nyarán lépett először igazán nagy közönség elé, hiszen a Felvonulási téren több mint 500.000 embernek énekelt Sting koncertje előtt. Ebben az évben váltak el egymástól végleg Oláh Ibolya és a Megasztár útjai, melyet a megasztárosokkal közösen tartott utolsó koncert zárt le Debrecenben.

Ibolyát a Megasztár után Novák Péter vette pártfogásába. A Tiszadobon berendezett stúdióban közösen dolgoztak a legelső albumon hónapokon át, a munkában Presser Gábor is részt vett. Jobban nem is indulhatott volna Oláh Ibolya énekesi pályája, hiszen a teljes erőbedobás eredményeként az Egy sima, egy fordított címet viselő album pár nappal a megjelenés után aranylemez lett, következő évben már dupla platina. A megjelenéssel egy napon jelent meg az Ibolyáról szóló könyv, melyet Oláh Ibolya naplója Anyácskától címmel Illésné Áncsán Arnka írt. A könyv az énekesnő életét a tiszadobi évektől kezdődően egészen a Megasztárral érkező népszerűségig hitelesen mutatja be.

A következőkben elkészült az első vidoklip (Nem kell című számból), megszületett az első duett a Roy és Ádám formációval (Valamit valamiért), 2005-ben pedig az első VIVA COMET jelölés is megtörtént a Legjobb énekesnő kategóriában, de a díjat végül nem Ibolyának ítélték oda. Ebben az évben miniszteri elismerést is kapott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától.

2007-ben forgatták a Megasztár által ihletett Casting minden című filmet, melyben a főszerepet Oláh Ibolya játszotta. Ugyanebben az évben bemutatták az Aida című musicalt, melyben Ibolyáé volt a címszerep. A darab hatalmas sikerrel szerepelt, ezzel még szélesebb körben hozott elismerést az énekesnőnek.

Oláh Ibolya a tiszadobi nevelőintézetből lépett ki a reflektorfénybe akkora sikerrel, hogy ma már szinte mindenkinek ismerősen cseng a neve. Különösen a Megasztár rajongóknak, hiszen Ibolya a tehetségkutató legelső részében tűnt fel 2003-ban. Azóta már 3 albumot tudhat magáénak, könyvet írtak róla, sőt főszereplőként filmben is megmutatta magát. Ibolya tehát az elmúlt években folyamatosan dolgozik azért, hogy elkerülje a gyorsan hulló csillagok süllyesztőjét.