Munkavédelmi füldugó, avagy a hallásvédelemről a munkahelyen! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Olyan világban élünk, ahol a hangos zajok gyakoriak. Ez különösképpen igaz néhány munkahelyre is, ahol az átlagosnál hangosabb zajokkal találkozhatunk a mindennapi munkavégzés során.

A munkavédelmi füldugó hiánya akár halláskárosodáshoz is vezethet. Tény, hogy a munkánkban használt eszközök hangos zajt is okoznak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a el is veszíthetjük a hallásunkat. A megfelelő munkahelyi hallásvédelem jellemzője, hogy megszüntesse, csökkentse és védje a potenciálisan káros zajkárosodást, és hogy csökkentse annak esélyét, hogy a munkások megtapasztalják a munkahelyi halláskárosodást. A minőségi munkavédelmi füldugó fontos szerepet játszik a munkahelyi hallásvédelemben. Ahhoz, hogy megértsük a probléma komolyságát előbb meg kell értenünk a halláskárosodás minden aspektusát. Az első és legfontosabb kérdés, hogy mégis milyen hangosnak kell lennie a zajnak ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj? A halláskárosodás akkor fordulhat elő, ha az emberi fül 85 decibeles zajnak van kitéve 8 óra alatt. A szokásos emberi beszélgetések általában 60 decibelben fordulnak elő, jóval a halláskárosodás küszöbértéke alatt. Ha a zajszint meghaladja a 100 decibel értéket, egy személy halláskárosodást szenvedhet akár 15 perc alatt is. Minél hangosabb a zaj, annál hamarabb következik be a hallásvesztés.

A fentiek miatt is kiemelkedően fontos a munkavédelmi füldugó használata, de hogy még jobban rámutassunk miért is lényeges a füldugó. A légkompresszorok például 92 decibeles zajtartományban működnek, az elektromos fúrógépek általában 98 decibelt, ami 30 perc elteltével akár kárt is okozhat. Ha a munkások védelem nélkül vannak kitéve a nagy zajnak, akkor minél nagyobb a decibel értéke, annál hamarabb következhet be a károsodás, amit minden vállalkozó és munkavállaló szem előtt kell tartania!

Comments are closed.