Mit érdemes tudni az energiahatékonyságról?

Posted: 29th december 2020 by Megasztár in Egyebek
Mit érdemes tudni az energiahatékonyságról? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szén-dioxid kibocsátás többféleképpen megvalósítható, azonban ezekben az esetekben nem feltétlenül lehet energiahatékonyságról beszélni. Az energiahatékonyság napjainkban fontos téma és egyre többen döbbennek rá, hogy az egyéni ökológiai lábnyom csökkentése is fontos feladat.

Az energiahatékonyságról ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! Manapság, amikor sokan a külvilágnak mutogatják tetteiket, az energiahatékonyság is fontos téma és sokan a likekokért, míg mások egyéni meggyőződés miatt igyekeznek spórolni az energiával. Az üvegházhatású gázok legnagyobb mennyiségét a villamos energia szektor termeli ki a bolygón. A szén, olaj és földgáz égetés energia- és hőtermelés céljából szintén nem nevezhetők környezetbarátnak, mivel ezáltal metán és szén-dioxid képződik. A nyolcvan százalékot meghaladó légköri koncentrációjú szén-dioxid járul hozzá leginkább a globális felmelegedéshez. Az energia mérésére szolgáló standard egység a kWh. Az energia a teljesítmény szorzata az idővel, attól függetlenül, hogy 1kW-os energiát használ 1 óra alatt, vagy 100 wattot 10 óra alatt, teljes energiafogyasztása 1 kWh.

Egy átlagos magyar háztartás napi fogyasztása 30 kWh. Abban az esetben, ha ennek harminckilenc százaléka földgázból és huszonhárom százaléka szénből származik, akkor az azt jelenti, hogy a háztartás napi tizenegy kilogrammnyi szén-dioxid felhőt termel. Ha ezt megszorozzuk a hazánkban található lakások számával, akkor elkeserítő számot kapunk. Az emberek sokszor ebbe bele sem gondolnak, így nem érzik szükségét a változásnak és kevésbé törekszenek az energiahatékonyságra. Gondoljon csak bele, hogy egy fekete felhő jelenik meg a háza felett, mely tizenegy kilót nyom. Ez a felhő idővel egyre nagyobbra és nagyobbra duzzad és hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Comments are closed.