Mi az a hidrotőke és mit kell tudni róla?

Posted: 23rd június 2021 by Megasztár in Egyebek
Mi az a hidrotőke és mit kell tudni róla? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A hidrotőke a gépjármű egyik fontos alkatrésze, mely a motor szelepeinek szabályozásáért felelős. Ez nagyon fontos, hiszen ennek köszönhetően a kopottabb, hideg motor is megfelelően tud működni. Elhelyezkedését tekintve a hidrotőke a szelepzár és a vezérműtengely közt helyezkedik el.

Hidrotőke működése összességében nem túl bonyolult, azonban kétségkívül egy fontos alkatrész. A hidrotőke megnevezésben a hidro szócska a hidraulikát hivatott jelölni, nem pedig a vizet. A hidrotőkében nagy nyomású olaj található. A hidrotőkén található szelepzár és furatok találkozásakor köszönhetően az olajnyomásnak a szelep működése helyre áll, megrövidül a hőtágult szelepzár, valamint meghosszabbodik a hideg szelepszár. Ezenkívül a hidrotőke biztosítja az ideális szelepemelkedést és záródást. Az alkatrész segítségével a szelepzár és a vezérműtengely közt nem csupán mechanikus az összeköttetés, hanem részben hidraulikus is. Ha a hidrotőke nem megfelelően működik, arra több jel is utal, melyeket nem árt ismerni. Ilyen például a motorerő látványos csökkenése, a megugró fogyasztás, illetve az alkatrész kopogó hangja is rossz óment jelent.

Ha a fentebb említett jelenségeket tapasztalja, az szinte biztosan valamilyen meghibásodásra utal, így érdemes mielőbb szervizbe vinni a gépjárművet. Senkinek nem ajánljuk, hogy öncélú javítgatásba kezdjen, már csak azért sem, mert a legtöbb autós azt sem tudja, hogy a hidrotőke hol található az autóban. A hozzá nem értő kezek csak több kárt okoznak, mint amennyi hasznot. Érdemes tisztában leni a figyelmeztető jelekkel és baj esetén mielőbb ellátogatni egy szervizbe. Ha hidrotőkére vagy egyéb alkatrészre van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tájékozódjon!

Comments are closed.