Malária fertőzés

Posted: 13th december 2019 by Megasztár in Egyebek
Malária fertőzés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A malária egy fertőző betegség, amit az Anopheles szúnyog csípése terjeszt. Amikor az Anopheles szúnyogfaj nőstényei megcsípnek valakit, akkor a kiszívott vérrel együtt a fertőzést okozó parazita is a szervezetbe jut. A parazita az ember testébe jutva eljut a májig, ahol szaporodni kezd.

Malária fertőzés igazán veszélyes. A WHO becslései szerint évente 205 millió maláriás eset fordul elő szerte a világban. Ebből nagyjából egymillió az, ami halállal végződik. Ezek a halál esetek általában öt év alatti gyerekek körében fordulnak elő. A malária szempontjából leginkább veszélyes területek Dél-Ázsia, Dél-Amerika és Afrika egyenlítői része. A fejlett országokban a malária nem igazán fordul elő, hála a szúnyogriasztó szereknek és a gyógyszereknek, csak a haza érkezők hurcolják be a betegséget. A malária tünetei nem azonnal, hanem a csípés után körülbelül hat-negyven nappal jelentkeznek. A tünetek közt említhetjük a hidegrázást, hányást, hányingert, izomfájdalmat rossz közérzetet és a fejfájást. A malária legjellegzetesebb tünete az igazán magas láz, akár 40-41 Celsius fok, ami bizonyos időközönként ismétlődik.

A malária eleinte influenzaszerű tünetekkel jár. Azonban az előbb említett ismétlődő lázrohamok aggodalomra adhatnak okot, különösen abban az esetben, ha az illető fertőzés veszélyes területen járt a tünetek jelentkezése előtt. A diagnózist a vérvizsgálat erősíti meg, ami fényt derít arra is, hogy a malária pontosan melyik típusával fertőződött meg a páciens és a kezelést is ehhez lehet igazítani. Ma már többféle készítmény rendelkezésre áll a malária kezelésére, azonban emellett a lázcsillapításra is nagy szükség van. A malária elleni védekezés egyik kulcs, hogy a szúnyogok ellen védekezzen riasztószerekkel és szúnyoghálóval.

Comments are closed.