Légtömegmérő cseréje és működése

Posted: 17th december 2019 by Megasztár in Egyebek
Légtömegmérő cseréje és működése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A korszerű befecskendező rendszerrel ellátott motorok esetében a légtömegmérő gondoskodik a beáramló levegő sűrűségének és mennyiségének méréséről. Ez azért lényeges, mert ezáltal a motor számítógépes vezérlése be tudja állítani a megfelelő levegő-üzemanyag arányt.

Légtömegmérő egy fontos alkatrész, különösen a modern befecskendező rendszerrel rendelkező autók esetében. Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor a légtömegmérő alapvetően nem is feltétlenül a levegő tömegét méri, sokkal inkább annak hőmérsékletét, még pontosabban annak hűtő hatását. Ez függ a hőmérséklet mellett a beáramló levegőmolekulák sűrűségétől é mennyiségétől. A mérés úgy valósul meg, hogy a légtömegmérő belsejébe áramló levegő útjába egy lapkát vagy felfűtött szálat helyeznek, melynek hőmérséklete csökken a beáramló levegőnek köszönhetően. A szál ellenállása ennek következtében változik a szál ellenállása, ami mérhető adatot eredményez, amit a komputer a vezérléshez továbbít. Az adatokat az sem befolyásolja, hogy a jármű a tengerszinthez képest milyen magasságban tartózkodik.

Ha a légtömegmérő meghibásodik, akkor annak általában valamilyen szennyeződés az oka. A beáramló levegőben lévő szennyező részecskék rátapadhatnak a légmérő forró érzékelőjére, aminek következtében rá is éghet, aminek eredménye, hogy nem mér korrekt adatokat. Így túl dús keverék jut a motorba, a sebességváltó pedig olyan üzenetet kap a komputertől, hogy az adott motorteljesítményhez nagyobb nyomatékra van szükség. Ezáltal a motor károsanyag kibocsátása is megnő, nő a fogyasztás, romlik az autó gyorsulása és akadozni kezd a motor. Bővebb információkért, valamint légtömegmérő alkatrészek megtekintéséért érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!

Comments are closed.