Kinek mennyi szabadság jár?

Posted: 13th március 2019 by Megasztár in Egyebek
Kinek mennyi szabadság jár? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kérdés, ami sokunkat foglalkoztat, ugyanakkor nem könnyű pontos információkhoz jutni. Aki ugyanis dolgozik, azt biztosan foglalkoztatja a kérdés, hogy egy évben vajon mennyi szabadnapja van, valamint milyen esetekben kaphat a munkavállaló több szabadnapot?

Szabadság kalkulátor segítségével könnyedén meg tudhatjuk minden szabadsággal kapcsolatos kérdésünkre a választ. Sokan azt sem tudják mi az alapja a szabadnapok kiszámításának. Nos, a szabadnapok számát a Munka Törvénykönyve alapján számolják ki minden évben.  Fontos tudni, hogy a szabadság egyrészt alapszabadságból áll, mely minden munkavállaló számára egységesen húsz nap. Másrészről ehhez hozzájönnek még a pótszabadnapok, melyek száma több tényező függvényében áll össze. Ezek a szempontok például a dolgozó életkora, a mögötte lévő ledolgozott évek és az adott évben ledolgozott napok száma is. Huszonöt és negyvenöt éves kor között a pótszabadnapok száma az évek előre haladtával folyamatosan nő. Negyvenöt évesen a dolgozó eléri a maximum tíz pótszabadnapot.

Nézzük meg, melyek azok az esetek, amikor a munkavállaló több pótszabadnaphoz juthat. Nem meglepő módon a várandósság az egyik ilyen eset, amikor is huszonnégy hét pihenés jár az anyukának, melyből négy hetet a kiírt szülés előtt kaphat meg. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy szülés esetén akár az apuka is otthon maradhat kérelem benyújtása után öt napot, ikrek esetében pedig hetet. Ha a munkavállalónak gyermekei vannak az további pótszabadnapokkal jár, a gyermekek számától függően. Továbbá fontos megemlíteni, hogy fogyatékkal élő gyermek esetében a szülő még több pótszabadnapra számíthat. Speciális esetekben, különféle munkavégzési körülmények indokolhatják, hogy a dolgozó még több pótszabadnapot kapjon.

Comments are closed.