Hágcsó szabvány online is elérhető

Posted: 13th április 2022 by Megasztár in Egyebek
Hágcsó szabvány online is elérhető bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A többcélú csuklós létrák esetén a jelenleg alkalmazandó szabvány az EN131 4. rész (2007). A lényeg az, hogy a szabványt összhangba hozzák az EN131 2. részének vizsgálati követelményeivel. Ezen kívül egyre nagyobb a nyomás az EN131 1. részének módosítására, hogy rugalmasabb legyen az alapszélesség az MT típusú létrák esetében, lehetővé téve a feszített alapot.

Hágcsó szabvány online olvasható el a gravetti.hu weboldalra látogatva, tehát kattintson ide és itt rendelhet is minőségi függőleges létrákat ipari felhasználásra. A szabványok sok jellemzője hasonló, de az új EN131 stabilizátorokat vezetett be a 3 méternél hosszabb létrákon, új csúszási teszteket, új ciklustartóssági teszteket, valamint új teszteket vezettek be a használati helyzetben lévő létrákhoz. A maximális terhelést 150 kg-os teherbírásban szabványosították. Befolyásolta-e az új harmonizált EN131 bevezetése a termékek választékát és elérhetőségét? Igen, a háztartási (3. osztályú) termékcsalád és termékek kivonásra kerültek, és helyükre az új EN131 nem professzionális besorolás került, az ipari felhasználású (1. osztályú) termékcsalád és termékek pedig visszavonásra kerültek, és helyükre az új EN131 Professional minősítés került. A létraszabványok nem kötelezőek, de mivel hazánk teljes mértékben részt vett a szabványok kidolgozásában, a Trading Standards és a HSE elvárja, hogy az új létrák megfeleljenek a 2019 januárjáig terjedő türelmi időszak után.

Mikor lépett hatályba az új harmonizált EN131? Az új szabványnak három fő része van: 1. rész – Kifejezések, típusok és funkcionális méretek, 2. rész – Tesztelés és 3. rész – Jelölések és használati utasítások. Az 1. és 2. részt 2018 januárjában vezették be, és a gyártóknak egy éven belül át kell állniuk az új szabványra, a 2019. januári határidő előtt. A 3. rész 2018 elején jelent meg, és a gyártóknak 2019 januárjától kell ennek megfelelniük. Bővebb leírásért keresse fel a gravetti.hu weboldalt.

Comments are closed.