Az egészségfejlesztés célja és feladatai

Posted: 3rd április 2018 by Megasztár in Egyebek
Az egészségfejlesztés célja és feladatai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az egészségre való nevelést fontos, hogy egész fiatalon elkezdjük és megtanítsuk gyerekeinkkel az egészségtudatosság lényegét. Mindegy, hogy egyénről vagy csoportokról beszélünk a lényeg, hogy képesek legyünk a teljes fizikai, szociális és szellemi jólét elérésére.

Egészségfejlesztés szempontjából a legfontosabb lépések a szülői és a pedagógusok által nyújtott nevelési oktatás. Fontos, hogy példát mutassunk. A gyerekekre jellemző az utánzás, ha mi kimegyünk a szabadba futni, ő is ki akar majd menni, ha mi egész nap a TV-készülék előtt ülünk a gyermekünk is ezt fogja tenni. A pedagógusok és a szülők közötti együttműködés nagyban befolyásolhatja a gyermekeink fejlődését. Az egészségfejlesztés feladat, hogy megtanítsuk, hogy a fejlődő szervezetnek napi ötszöri étkezésre van szüksége. Ezek az étkezések során egészséges ételeket és italok vegyünk magunkhoz, és persze mindezt elegendő mennyiségben.

Meg kell tanítanunk, hogy a napot mindig a reggeli elfogyasztásával kezdjük, és pl. az órák közötti szüneteket a friss levegőn töltsék el. Kiemelkedő példát nyújthat egy szabadidejét sporttal töltő szülő vagy pedagógus. Fontos, hogy időben felhívjuk a gyerekek figyelmét a rendszeres szűrővizsgálatokra és, hogy a betegségek megelőzésére nagy hangsúlyt kell fordítani. Továbbá a személyes higiéniájukkal is foglalkoznunk kell, rendszerességre kell, hogy neveljük a tisztálkodásban, a személyes higiéniájuk által és az öltözködésükben is. Az egészségfejlesztés legfőbb célja, hogy a tudatosan tegyünk az egészségünk megőrzése érdekében és, hogy megőrizzük az értékeinket. Figyeljünk a környezetünkre és a benne élőkre. Az egészségfejlesztés egysége az elméleti és a gyakorlati rész továbbadásával tud kerek egésszé válni.

Comments are closed.