Anyajegyek sebészeti eltávolítása a Belvárosi Orvosi Centrumban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A festékes anyajegyek eltávolíttatásának több oka is lehet. Például, ha a fésű vagy a ruha gyakran bele akad az anyajegybe. Továbbá esztétikailag is zavaró lehet az anyajegy, de a melanoma veszély miatti levétel sem ritka.

Anyajegyek sebészeti eltávolítása előtt a festékes anyajegyeket alaposan megvizsgálják előzetes bőrgyógyászati vizsgálat keretein belül, mivel ezek a festékes anyajegyek tartalmazzák a bőr festékanyagát, vagyis a melanint termelő sejteket. Az ilyen sejtekből indul ki a rosszindulatú daganat, a melanoma. A melanoma megelőzésében sokat segít az évenként elvégzett bőrgyógyászati szakvizsgálat. H egy ilyen szakvizsgálat során az orvos gyanúsnak talál egy anyajegyet, olyan változásokat fedez fel szerkezetében, melyek aggodalomra adhatnak okot, akkor megelőző jelleggel az eltávolítását javasolhatja, így egy későbbi daganatos betegséget elkerülhet. Ahogy már fentebb is említettük, előfordulhat az is, hogy úgy dönt a páciens, hogy az esztétikailag zavaró hatású anyajegyeket saját maga kéri, hogy távolítsa el az orvos, ugyanis állandóan beleakad a ruha vagy a fésű, ez pedig fájdalommal jár.

A festékes anyajegyek eltávolításának módja a sebészi kimetszés. Először a sebész helyi érzéstelenítést alkalmaz, vagyis érzéstelenítő injekciót fecskendez az anyajegy alá. Ezután kimetszi az anyajegyet és a sebet összevarrja. A beavatkozás szinte fájdalommentes.  7-10 nap elteltével kiszedik a bőrben maradt varratokat, addig ezt a területet nem érheti víz. A varratszedést követően a heg idővel elnyeri végleges formáját. Ha a kinövés mindössze a bőr felső rétegét érinti, akkor azt heg nélkül el lehet távolítani. A műtétet követően szövettani vizsgálatra kerül sor.

Comments are closed.