Alternatív források otthonába

Posted: 15th november 2020 by Megasztár in Egyebek
Alternatív források otthonába bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Manapság egyre népszerűbbek a környezetbarát megoldások. A többség a napelemeket és napkollektorokat ismeri, viszont nem szabad megfeledkezni a geotermikus hőszivattyúkról sem. A geotermikus hőszivattyúk működési elve az állandó földalatti hőmérsékleten alapul. Ez általában hét és huszonegy Celsius fok között van, tehát melegebb, mint a téli földfelszín hőmérséklet.

Az alternatív forrásokról ezen a linken tudhat bővebben tájékozódni! A hőszivattyúk közül sokan a levegő hőszivattyúkat ismerik, azonban létezik egy másik alternatíva is, még pedig a geotermikus szivattyúkat, melyek a melegebb föld alatti hőmérsékletnek köszönhetően működhetnek hatékonyan. A geotermikus fűtési rendszer drágább, mint a levegő-forrás rendszerű. Ennek oka, hogy a geotermikus hőszivattyú esetében a telepítés során lyukat kell fúrni a talajba vagy pedig hőátadó tekercseket kell elhelyezni a víztömegben. A szakértők szerint a geotermikus rendszer körülbelül öt-tíz év múlva fedezi a költségkülönbséget. Egy hosszú távú befektetésről van szó, mivel a geotermikus berendezések életkora huszonöt év. A földgáz a központi fűtési rendszerek közös energia forrása és egyben az egyik legnépszerűbb fűtőanyag.

Azokon a településeken, ahol a földgázhoz való hozzáférés korlátozott, ott az olajtüzelésű kazánok és a kemencék jelentenek alternatív megoldást. Az olajos kemencék jóval olcsóbbak, mint a földgázzal működő társaik. Viszont a gázzal működő kazánok némileg hatékonyabbak. Továbbá az olajos kemencékhez olaj tárolóra is szükség van. A pellet kályhák manapság nagy népszerűségnek örvendenek. Nevüket a pelletről, a faalapú vegyületekről kapják, amik egyéb szerves anyagokat is tartalmaznak. A szakértők állítása szerint a pelletkályhák a legtisztább szilárd tüzelésű fűtési alternatívák a piacon.

Comments are closed.