A tűzvédelmi oktatást komolyan kell venni!

Posted: 19th június 2022 by Megasztár in Egyebek
Tags:
A tűzvédelmi oktatást komolyan kell venni! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tűzvédelmi oktatásra azért van szükség, mert ezáltal a munkavállalók megismerhetik a munkahelyük tűzvédelmi jellemzőit, a létesítményre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, amely elméleti részből áll. Ha külön rendelet írja elő, akkor elméleti részből is áll.

Tűzvédelmi oktatás rendkívül fontos, hiszen vészhelyzetben a dolgozók testi épsége, élete múlhat ezen. Sokan afféle kötelező rosszként fogják fel, unalmas előadásként, amin mindenképp ott kell lenni, végig kell ülni, túl kell esni rajta. Pedig a tűzvédelmi oktatásnak ennél sokkal nagyobb szerepe van. Az azonban fontos, hogy a dolgozók tisztában legyenek a tűzvédelmi ismeretekkel, hiszen hogyan tudnák betartani, ha nem is ismerik azokat? A tűzvédelmi oktatás megtartása azért is nagyon fontos, mert ennek hiányában bírságra számíthat a munkaadó. Az új belépő munkavállalókat még a munkakezdés előtt tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni. Ennek megfelelően a munkáltató azt a munkavállalót, valamint a munkavégzésben részt vevő családtagot nem foglalkoztathatja, aki a feladata elvégzéséhez szükséges tűzvédelmi ismereteket nem sajátította el, tehát nem vett részt tűzvédelmi oktatáson.

Ha az új munkavállaló belépése óta, több, mint tizenöt nap eltelt és a munkáltató nem gondoskodott a tűzvédelmi oktatás megtartásáról az alkalmazott számára, akkor tűzvédelmi bírság kiszabására kerülhet sor. Fontos még azt is tudni, hogy azt a munkáltatót, aki nincs tisztában a munkakörével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokkal, azt az első fokú tűzvédelmi hatóság eltilthatja az ott végzett tevékenységétől. A tűzvédelmi oktatást tehát komolyan kell venni és érdemes szakértő segítséget kérni hozzá. Ha szeretne bővebben tájékozódni, akkor mindenképp azt javasoljuk, hogy látogasson el a hiperiontech.hu weboldalra!

Comments are closed.