A szülőket foglalkoztató kérdés: Mennyi vizet ihat a baba?

Posted: 5th szeptember 2022 by Megasztár in Egyebek
A szülőket foglalkoztató kérdés: Mennyi vizet ihat a baba? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szülővé válás nem könnyű folyamat, az újdonsült szülőkben jellemzően nagyon sok kérdés merül fel a babával kapcsolatban. Sok szülő attól tart, hogy ha nem ad plusz folyadékot a babának az anyatejen felül, akkor a kicsi kiszárad, dehidratálttá válik. Olvass tovább, az alábbiakban hasznos információkat osztunk meg a téma kapcsán.

Mennyi vizet ihat a baba? A baba legfőbb tápláléka az anyatej, az első pár hónapban kizárólag ezt fogyasztja. Ugyanakkor a szülőkben gyakran felmerül a kérdés, hogy szükséges-e emellett valamilyen plusz folyadékot, például teát vagy vizet adni a babának. A kérdésben a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet is állást foglalt. A WHO ajánlása alapján az első hat hónapban bőven elegendő a kizárólag anyatejjel való táplálás. Plusz folyadék adására egyáltalán nincs szükség, ugyanis az anyatej kellő víztartalommal rendelkezik. A babának csak akkor kell tiszta víz formájában folyadékot adni, ha a nyári hőségben nagyon izzad és ezáltal folyadékot veszít, vagy ha hányós, hasmenéses betegséggel küzd. Utóbbi esetben mindenképp fel kell venni a kapcsolatot az orvossal és érdemes lehet gyógyszertárban beszerezhető sós-cukros vizes oldatot adni a babának.

Fél éves kortól megkezdődhet a baba szilárd ételekkel való megismertetése. Ezzel egyidőben megjelenik a szomjúság érzet is, még akkor is, ha a babának adott szilárd étel teljes mértékben fűszer mentes. Mivel megjelenik a szomjúság érzet, ezért célszerű a babát tiszta vízzel kínálni. Az egyéves babáknak egy nap körülbelül hat deciliter vizet érdemes elfogyasztaniuk, két-három éves korban ez a mennyiség már nyolc deciliter. Négy-öt éves korban pedig kilenc deciliter vizet szükséges adni a babának. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogass el a wellnetviztisztito.hu webáruházba!

Comments are closed.