A szén-monoxid és annak veszélyei

Posted: 19th június 2019 by Megasztár in Egyebek
A szén-monoxid és annak veszélyei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A médiában évről-évre hallani olyan eseteket, amikor egy család áldozatul esik a szén-monoxid mérgezésnek. Az emberek figyelmét folyamatosan felhívják a veszélyekre, azonban tragédiák ennek ellenére történnek.

További információk a szén-monoxidról és annak veszélyeiről az itt lévő linken érhetők el. A legtöbb szén-monoxidhoz köthető baleset hátterében a rossz kémény és a nem megfelelő állapotban lévő kazán állhat. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ami 300-szor erősebben kötődik az hemoglobinhoz, mint az oxigén. A szén-monoxid belélegezve igazán veszélyes, mivel, ha ez hosszú időn keresztül történik, akkor az oxigén hiányt okozhat, aminek hatására károsodik az agy működése, valamint a szív és a tüdő is. Ha hosszú ideig áll fenn a szén-monoxid belélegzése, akkor annak akár halál is lehet a vége. Minden olyan helyiség, ahol van kályha, kazán vagy konvektoros fűtés, ott fennáll a veszélye, hogy szivárgás történik. Éppen ezért minden eshetőségre fel kell készülnünk.

Manapság már számos olyan készülék kapható elérhető áron, mely hangos sípolással jelzi számunkra, ha baj van. Így időben tudunk tenni a szén-monoxid mérgezés ellen. Ellenkező esetben már csak akkor érzékeljük, amikor már túl késő. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel, főleg akkor, ha nem rendelkezünk szén-monoxid érzékelő készülékkel. Ilyen tünetek lehetnek a fejfájás, fülzúgás, kábultság, hányinger és a szédülés. Sajnos a legtöbbször az emberek nem veszik komolyan az ilyen tüneteket, hanem például lefekszik pihenni. Ez azonban végzetes is lehet. Ha a fenti tüneteket tapasztalja, akkor tárja szélesre az ablakokat, hagyja el a lakást és minél előbb hívjon segítséget. Vegye komolyan a szén-monoxid rejtette veszélyeket!

Comments are closed.