A kovászos kenyér

Posted: 11th március 2022 by Megasztár in Egyebek
A kovászos kenyér bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A pandémia az élet számos területén változásokat hozott. Többek között az emberek gondolkodásában is változásokat okozott a járvány. Egyre többen kezdtek el önellátóvá válni a lehetőségekhez mérten. Ennek hátterében a félelem állt, hogy a rendszer nem lesz képes kiszolgálni az igényeket. Ez szerencsére nem következett be, azonban sokan kezdtek saját kenyeret sütni otthon és jellemzően nem tértek vissza a pékségbe későbbiek folyamán sem.

Kovászos kenyér népszerűsége a pandémia során nőtt meg. Sokan döntöttek úgy, hogy a karantén során nagyanyáinkhoz hasonlóan kovászos kenyér sütésre adják fejüket. A kovászos kenyér népszerűsége nem véletlen, hiszen csak sót, vizet, lisztet és kovászt tartalmaz. Nincs benne semmiféle adalékanyag. Egyszerűen finom, ősi és értékes. A kovász gyakorlatilag lisztből és vízből áll. Nyolc-tíz nap alatt akár te is el tudod készíteni. Mindössze annyit kell tenned, hogy 5 dkg lisztet összekeversz fél deciliter szobahőmérsékletű vízzel. Ezt nyolc-tíz napon keresztül kell ismételned. Ha kovászos kenyeret sütsz, akkor arra mindenképp ügyelned kell, hogy csak a dagasztás végén add hozzá a tésztához a sót.

A dagasztást követően a kenyeret szobahőmérsékleten kell keleszteni például szakajtóban, azonban csak nyolcvan százalékig. Ezt követően a tésztát hűtőben kell tovább keleszteni körülbelül húsz-huszonnégy órán keresztül, majd ezután lehet megsütni a kenyeret. A kovászos kenyér sütése némi időt vesz igénybe, azonban az eredmény mindenképp megéri a fáradozást. Érdemes egy kicsit visszatérni a gyökerekhez és kipróbálni mindazt, amit egykor a dédnagyszüleink is csináltak. A saját kezűleg készített kovászos kenyér, kétségkívül a legfinomabb. Bővebb információkat a lepesmagazin.hu weboldalon találsz!

Forrás: Lépés Magazin

Comments are closed.