A fék elkopás komoly probléma

Posted: 21st augusztus 2019 by Megasztár in Egyebek
A fék elkopás komoly probléma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fékrendszer az autó egyik legfontosabb része, így, ha nem működik rendeltetésszerűen, akkor könnyen a kórházban köthet ki a sofőr és az utasok. Éppen ezért érdemes időnként leellenőriztetni.

A fékrendszerről itt olvashat többet. A fékrendszer számára a nyár nem éppen a legideálisabb évszak. Az extrém meleg egyáltalán nem tesz jót a fékfolyadéknak, mivel gázbuborékok keletkeznek benne, ez pedig azzal jár, hogy a kenési tulajdonságok romlanak. Pontosan ilyen hatással van a fékolajra az is, ha egy meredek hegyi lejtőről erős fékezés mellett megyünk le. Egy családi nyaralás szintén komoly terhet jelent az autó számára, így nem csoda, hogy a fék élettartama csökken. A csomagokkal teli autó, különösen, ha utánfutó is van mögötte vagy tetőcsomagtartót is használ a család még nagyobb terhelést jelent a fék számára a plusz súly miatt. A fék kopása által gyengül a fékerő, ez pedig akár egy komoly baleset okozója is lehet. Számos esetben a gyártó feltünteti a gyártó, hogy milyen gyakran, pontosabban, hogy hány km után szükséges a tárcsát, fékbetétet cserélni.

A dobfékes rendszerek esetében ez akár 100-150 ezer kilométer is lehet, míg a féktárcsás fékeknél 80-100 ezer kilométer, a fékbetét ennek a felét. A gyártók feltüntetik a minimum vastagságot is a féktárcsákon, betéteken. Két évesnél öregebb fékolajjal, valamint a szokásosnál jobban elkopott alkatrészekkel ne induljon el. Sokszor az autó is jelzi, hogy a fék valamelyik alkatrésze megérett a cserére. Ilyen figyelmeztető jel lehet, ha az autó félrehúz fékezés során vagy kellemetlen, csikorgó hangot ad ki, aminek oka általában az elkopott fékbetét. Az ilyen típusú hangokat általában az akusztikus kopás jelző adja ki, de más probléma is lehet, így jobb ellátogatni egy szervizbe.

Comments are closed.