A fagyálló folyadékok összetétele

Posted: 19th augusztus 2021 by Megasztár in Egyebek
A fagyálló folyadékok összetétele bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fagyálló folyadékok különféle kémiai adalékanyagokat tartalmaznak, aminek köszönhetően hatékonyan képes a fagyálló csökkenteni a víz alapú folyadékok fagyáspontját, valamint a forráspontot is növelik. Éppen ezért a szélsőséges körülmények közt is kiválóan alkalmazhatók.

Fagyálló folyadék igazán hasznos a téli hónapokban. A hűtővíz előnyös tulajdonsága, hogy kiváló hűtő és hőelvezető képességgel rendelkezik, azonban hátránya, hogy fagypont alatt jéggé változik, ami a hűtőcsőben végzetes következményekkel járna. A fagyálló folyadékok nulla fok alatt is alkalmazhatók, sőt kell is alkalmazni, hiszen így a vízalapú hűtőközeg is folyékony halmazállapotban marad. A hűtőközeg fagyáspontját nagy mértékben befolyásolja az adalék koncentrációja. A korai fagyálló folyadék esetében a fagyáspont csökkentő adalék anyag a metil-alkohol volt. Ez az anyag ma már leginkább csak a szélvédőmosó folyadékokban található meg. A metil-alkohol hátránya az volt, hogy könnyen párolgott, valamint jelentős mértékben gyorsította a hűtőrendszerben lévő fémek korrózióját.

Az etilén-glikol bevezetésének köszönhetően elkerülhetővé vált a párolgási probléma. Ennek az anyagnak sokkal jobbak az illékonysági tulajdonságai a vízhez és a metil-alkoholhoz képest. A mai gépjárművekben alkalmazandó fagyálló folyadékok olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek hatékonyan megakadályozzák a hűtőrendszer korrózióját. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen azonosítani a hűtőfolyadékokat, a gyártók különféle színűre festik őket. A mai modern gépjárművek többségének hűtőrendszere alumínium alkatrészeket is tartalmaz, így ezek esetében el kell kerülni a foszfát bázisú hűtőfolyadékokat, mert ezek az alumíniumot rongálják. Bővebb információkat az alkatreszek.hu webáruházban talál!

Comments are closed.