A csatornázás érdekes története napjainkig

Posted: 7th augusztus 2019 by Megasztár in Egyebek
A csatornázás érdekes története napjainkig bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Manapság szinte elképzelhetetlen az életünk meleg víz, csatorna, vízöblítéses wc és lefolyó nélkül. Ami manapság természetes, az pár száz éve még nem volt. Lentebb kivesézzük, mégis, hogy találták fel a csatornázást!

A csatornázásról bővebb információkért katt ide. A csatornavezetékek története hosszú múltra tekint vissza, hisz az ókorban a rómaiak már alkalmazták, így téves megállapítás, hogy a csatornavezeték a modern kor vívmányai közé tartozna. A régészeti ásatások is ezt igazolják, valamint számos olyan csatornavezeték részt találtak, melyek a mai napig állnak. Azonban nem csak a rómaiak, hanem a görögök is alkalmaztak csatornarendszereket elődeik tapasztalatait alapul véve. Athénban kőbe vésték a csatorna vezetékeket és égetett agyag csöveket használtak. Földalatti gyűjtőhelyeket készítettek, ahova elvezették a szennyvizet, akárcsak manapság.

Ahogy már fentebb említettük, a rómaiak is építettek csatornákat, sőt csatornarendszereket is, melyek közül a leghíresebb nem más, mint a Cloaca Maxima nevezetű. A város fejlődésével a csatornahálózathoz újabb csatornákat építettek. A hálózatok a csatorna, valamint az eső víz elvezetésére szolgáltak. A középkorban általában egy helyen nagyszámú lakosság élt együtt, ezt úgy hívják, hogy várrendszeri építkezés. Ekkoriban a csatornavezetékek a hálózatokkal együtt teljesen visszafejlődtek, a megmaradókat pedig nem tartották karban. Így nem csoda, hogy rengeteg járvány jelent meg, amik megtizedelték a lakosságot. Párizsban az 1300-as években az utcára öntötték a szennyvizet, ami elképesztő bűzzel járt. Az egyre gyakoribb és komoly népességpusztító hatású járványok hatására kezdtek el az emberek a probléma megoldásán gondolkodni.

Comments are closed.