Immár 57. alkalommal kerül megrendezésre az Eurovíziós dalfesztivál. Három héten keresztül követhető nyomon a tévécsatornákon és természetesen honlapunkon a nagy megmérettetés, hogy ki fogja hazánkat képviselni az Eurovíziós dalfesztiválon az idei évben!

[adsense_id=”1″]

A három hét során 20 előadó, 20 különböző dalát hallgathatjuk meg. A négytagú zsűri szigorúan summázza véleményét, de a nézők szavazatai fogják eldönteni, hogy melyik magyar előadó lesz az aki Magyarországot fogja képviselni idén Azerbajdzsán fővárosában Bakuban. Amennyiben hazai előadó nyeri meg az Eurovíziós  dalfesztivált, nem csak első alkalommal fog Magyarország nyerni, de mi szervezhetjük meg jövőre a dalfesztivált is!

Egyébként, 1994-ben került magyar előadó a legközelebb az Eurovíziós dalfesztivál megnyeréséhez, Bayer Friderikának köszönhetően, aki a “Kinek mondjam el vétkeimet” című dalával a 4. helyen végzett. Érdemes megemlíteni, hogy ezt a dalt a legutóbbi adás alkalmával ismét meghallgathattuk.

Az Eurovíziós dalfesztivál során, 2007-ben, ha nem is az első, de az előkelő kilencedik helyen végzett Rúzsa Magdi, az “Aprócska blues” című dalával. Ezen felül, a többi résztvevő dalszerző 2007-ben Rúzsa Magdit választotta a Legjobb dalszerzőnek, valamint a közönség a Legjobb női előadónak.

A tavalyi évben, Wolf Kati juthatott ki az akkori Eurovíziós dalfesztivál színhelyére Düsseldorfba. A 2010-es X-Faktor nyertese tavaly, két dalával a “Szerelem” és a “Miért múlsz” című dalaival a 22. helyen végzett, bár a nemzetközi sajtó jobb eredményt jósolt Katinak. Idén, már a zsűri asztalának a másik oldalán köszönthetjük Wolf Katit, aki kollégái mellet foglalhat helyet a zsűriben, Rákay Philip, Csiszár Jenő, és Rakonczai Viktor mellett.

2012-ben 20 előadó verseng azért, hogy hazánkat képviselhesse az Eurovíziós dalfesztiválon. Az első elődöntő előadói Kökény AttilaBencsik Tamara, Caramel, a Compact Disco, Dancs Annamari, Gallusz Niki – Vízi Márton, Heincz Gábor, Kállay-Saunders András, Krisz Rudi, Péli Barna – Pál Eszter és Pál István „Szalonna”, illetve Tóth Gabi voltak.

Az elődöntő első előadója Kökény Attila – és Bencsik Tamara voltak, akik az “Állítsd meg az időt” című dalt adták elő. A két előadót a Megasztárból ismerhetjük, akik ezúttal egy dinamikus ritmusú dallal készülnek lenyűgözni a bakui zsűri tagjait. Ha ők jutnak ki a dalfesztiválra, dalukkal 19 másik előadót kell maguk mögé utasítaniuk, de legalábbis az első három legjobb között kell lenniük. Az utolsó esélyük a nézőkön múlhat, ugyanis a nézők egy negyedik előadót is továbbjuttathatnak.

Az elődöntőben Kállay-Saunders András dalát is meghallgathattuk, aki nem titkolta, hogy a most előadott dalát, az “I Love You”-t szerelmének Tolvai Renátának írta. Ők ketten, a Megasztár alkalmával ismerkedtek össze és azóta is együtt vannak. Természetesen, Reni produkcióját is láthatjuk, a második elődöntő során. Kállay-Saunders András dala, egy jellegzetes “rádiós” zeneszám, amely kellemes hangulatot áraszt.

Némi technikai malőr akad, amikor Gallusz Niki és Vizy Márton előadta az “Európa, egy szívünk” című számát, amely nem titkoltan az Eurovíziós dalfesztiválra íródott. A technika ördögének beavatkozása miatt, a dalt végül második nekifutásra tudták az előadók végigénekelni!

Heincz Gábor nevét nemigen hallhattuk mostanában. Aki végigkövette a Megasztár adásait, az felismerhette őt az elődöntőkből, ahonnan azonban nem jutott be a döntőbe. Most ő is egy rádiós stílusú zeneszámmal próbálkozott a “Learning to Let Go” című számmal, amely minden bizonnyal népszerű lehetne mind a magyar, mind pedig a külföldi rádióadók slágerlistáin.

Eurovíziós dalfesztivál 2012

Eurovíziós dalfesztivál 2012

A Compact Disco előadásában a “Sound of Our Heart” című zeneszámot követhettük végig. Bár a zenekar kissé változtatott az hangzásvilágon, mégsem szakadtak el teljesen a jól ismert stílusuktól. A most előadott daluk, egy kiforrott, jól átgondolt szerzemény. A dal előadásmódja könnyed, bármiféle erőltetett hangvételtől mentes volt, hiszen a fiúk önmagukat adták.

A “Hangok a szívekért” című rockos-folkos dalt Pély Barna-Pál Eszter-Pál István “Szalonna” adta elő. A dal stílusát Pély Barna ecsetelte, és valóban, az egykori zsűritag szerzeménye ténylegesen ezzel a hangzásvilággal örvendeztette meg a hallgatóságot.

Hatalmas üdvrivalgással fogadta a nézőközönség Caramelt. Bizonyára nem újdonság, hogy őt is a Megasztár tette ismerté, korántsem érdemtelenül, még 2005-ben. Azóta, Caramel egészen fitt formában van, ugyanis sikeresen lefogyott. Előadás módján sokat csiszolt, így egyre népszerűbb a magyar előadók között. Most, tehetségét a “Vízió” című dalával is megcsillogtatta, ezáltal övé lett az elődöntő első helyezése.

Mint azt sokan tudják, Tóth Gabi is a Megasztár színpadán kezdte pályafutását – kimagasló sikerrel! Most, a “Nem kell végszó” című számát adta elő, egy különleges és szokatlan koreográfia keretében. A zsűri véleménye szerint, ez a dal idáig az egyik legesélyesebb lehet a bakui dalfesztiválon.

Krisz Rudi neve már ismerősen cseng már 2000 óta, bár akkoriban inkább a tinilányok rajongtak érte és dalaiért. Bár még mindig fellelhető szerzeményeiben a kisfiús báj, de a jelenleg előadott “Fél veled egész kicsit” című dal komolyabb hangvételű és a ’60-as évek stílusát követi.

Az elődöntőben, a zsűri szavazatai alapján három előadó jutott tovább, nevezetesen a Compact Disco, Heincz Gábor és Caramel. A negyedik esélyest a tévé nézők juttathatták tovább szavazataikkal, akik a világ bármely pontjáról szavazhattak SMS-ben. Így a negyedik továbbjutó Tóth Gabi lett!

A dalverseny meglepetés vendége ezúttal Bayer Friderika volt, akik mostanában ritkábban látni a színpadon. Ő 1994-ben a negyedik helyen végzett Dublinban, az akkori Eurovíziós dalfesztiválon. Most újra meghallgathattuk a Jenei Szilveszter által szerzett dalt, a “Hogyan mondjam el vétkeimet” című szerzeményt.
Az Eurovíziós dalverseny selejtezőjének következő hazai elődöntőjét február 4-én, szombaton követhetjük élőben ismét a tévécsatornákon. A következő fellépők és dalok az Anti Fitness Club: “Lesz, ami lesz”, Gyurcsik Tibor: “Mozi szélesvásznon”, Fábián Juli és Zoohacker: “Like a Child”, Kiss Gina: “Chasing Dream”, Monsoon: “Dance”, Puskás Péter: “Csillagok”, Sophistic: “Yeah OK!”, Tolvai Renáta: “Élek a szemeidben”, The Kiraly’s: “Untried” és Veres Mónika: “This Love” lesznek.